Дама Пика

Говори се, че този адски студен, но чаровен призрак взима душата на дръзналия да наруши спокойствието му.
Смята се, че духовете на починали хора обитават един вид "ничия земя", където има възстановка на тяхната гибел или места, които приживе са им били любими. Много често те могат да оказват влияние в реалния свят, а понякога и да се материализират за кратко. Затова трябва да знаете препоръките на истинските медиуми, за да не пострадате.
Души от отвъдното не се викат в момент на превъзбудено състояние в банята с дезодорант и запалка, както и след употреба на алкохол или опияти, защото е против правилата и е обидно за починалите, съветва известната астроложка Алена. Според нея това, в което вярват повечето случайни спиритисти, са по-скоро литературни герои. Невъзможно е да извикаш духа на литературен образ или филмов герой, защото той е плод на фантазията. Когато поискате да контактувате с такива, на тяхно място задължително се появява за разговор случаен дух. Ето защо няма как да разберете дали е злонамерен или не.
Въпреки множеството различни мнения за същността на Дама Пика и способностите, които притежава тя, всички са единодушни за начина на призоваването й - в тъмна стая пред огледалото с тесте карти в ръка. Смята се, че с Дамата-призрак могат да разговарят само личности с тъмни коси и очи. Малко хора обаче са наясно с факта, че в стаята трябва да има две жени и трима мъже - нито повече, нито по-малко. Избраникът изважда картата с образа на Дама Пика, поставя я пред огледалото и три пъти призовава духа. Останалите трябва да държат в себе си Жокер, но да не го поглежда 10 секунди след появяването на призрака.
Колкото и да не ви се вярва, ако се вгледате внимателно, пред вас ще се появи прозрачният образ на красива, но зловеща жена с тъмносини очи и дълга черна коса. Възможно е студеният й зъл поглед да не потрепне изобщо, сякаш е снимка, но ледената й усмивка ще ви накара да настръхнете.
Може също да се появи и въпросителен знак без точката отдолу, което означава, че духът иска да знае причината, поради която го безпокоите. Ако видите удивителен знак, значи вече сте го ядосали.
Виденията на група любопитни ученици, повикали Дама Пика, се оказали по-страшни. Те не посмели да я попитат нищо и затова тя започнала да дава знаци за лоши събития в миналия живот на един от присъстващите. Появил се кръст, а след това и съвсем ясен образ на бебе и на бременна жена. Накрая започнало да се оформя лице.
Дама Пика винаги се появява, поне така твърдят вярващите в нея. После обаче призовалият я сънувал кошмари - виждал смъртта си или млади момичета в черно, обикалящи около пресен гроб с неговото име.

Не вярвам много в Дама Пика, но никога не съм я призовавала! :D

Помня, че преди години (още в старото даскало) на едно "зелено училище" във 2-ри клас се бяха събрали няколко момчета от 4-рите паралелки да я викат. Момичатата малко ни беше страх и не отидохме, но затова пък после почнахме да ги плашим. Правихме разни глупости, влизахме тайно и пишехме неща с паста за зъби... Беше супер яко и никой не разбра, че сме ние: учителите си мислиха, че са деца от едно друго училище, а момчетата не мислиха въобще - бяха заети да разчитат "знаците" на тяхната Дама Пика (и междувременно да умират от страх). :D


Кървавата Мери

Освен известната на всички Дама Пика, съществува подобен мит и за Кървавата Мери. Разликата е, че втората наистина е съществувала. Казвала се Мария I Тюдор, петото дете на прочутия прелъстител крал Хенри VIII, сменил цели шест съпруги. Мери е живяла в далечния 16 в. Качва се на британския престол едва три години преди края на своя живот - 1553 г. Още приживе се сдобива със зловещото прозвище, защото повреме на управлението й на кладата са изгорени 300 еретици.
Много хора смятали, че кралицата е вещица. Сред широко разпространяваните легенди е и историята, че Мери убивала малки момиченца и се къпела в кръвта им, за да запази младостта си.
Ако изпълните познатата процедура за викане на черната Дама, но повторите 13 пъти Блъди Мери, какво мислите ще се случи? Някой ще ви изненада с коктейл от водка, доматен сок и черен пипер? Не, изведнъж ще се появи непозната жена и ще започне да ви драска по лицето. Съществува обаче и вярването, че при смяна на думите Кървавата Мери с Адската Мери, ще си уредите среща не с кого да е, а със самия Сатана. Затова вимавайте, когато решите да си поприказвате с отдавна починали хора. 

Абе, винаги съм си мислила, че историята за Кървавата Мери е по-страшна, а то се оказа някаква кралица. Видях и в Уикипедия и там ми изглеждаше съвсем безобидна...

Освен това обаче има още легенди за Кървавата Мери. Първоначално опитах да немеря нещо интересно на блгарски, но скоро осъзнах, че това няма да се получи и преминах на английски. Намерих ТАЗИ статия, която не беше точно това, което очаквах, но има какво да се научи от нея. Преведох я (съжалявам ако има несъответствия, но това не ми е от най-силните страни):

Кой може да забрави страшната история за Кървавата Мери, зъл дух, който ще извади очите ти, ако бъде призован? Повечето хора са чували за легендата, когато са били деца и са слушали зловещи истории около лагерния огън. За Кървавата Мери все още се разказва на партита с преспиване, лагери и около открит огън късно вечер.
Легендата твърди, че злата жена може да бъде призована, като се изрече от три до сто пъти името й пред огледалото, в стая осветена единствено от свещ. (Най-популярно е тринайсет пъти.) Често призоваването се извършва в банята, но и останалите стаи са подходящи за целта.
След определен брой повторения духът ще се появи и ще издраска очите ти. Ще последва смърт. Други варианти са да полудееш или да те вкара в огледалото и никой да не те види отново.
Коя всъщност е Кървавата Мери остава загадка. Някоии легенди гласят, че духът е жена на име Мери Уърт, която била обезобразена след автомобилна катастрофа. Други са категорични, че това е кралицата на Англия Мери I, дъщеря на Хенри VIII и Катерина Арагонска. Все още се разказва за вещица, изгорана на кладата, която се връща за да търси  отмъщение. Твърди се и че Кървавата Мери е самият дявол, който иска душата си.
Легендата за Кървавата Мери става по-популярна след излизането на филма "Кандимен" от 1992, който взаимства идеята. Когато героите изрекът "Кандимен" пред огледалото 5 пъти той ще се появи и ще ги убие с куката си.  Намирам този филм ужасяващ! Въпреки, че по принцип не сънувам кошмари заради филми на ужасите, след този ясно си спомням, че се събудих обляна със студена пот и се опитвах да не заспя отново.
Филмът "Градски легенди" от 1998 също използва преданието за Кървавата Мери в една от неговите истории. Това, като че ли, не е достатъчно и през 2005 се появява "Градски легенди: Кървавата Мери", който излиза директно на DVD. Без съмнение ужасяващата история ще се появи отново, може би, в друга версия с различен обрат.
Мислиш, че си в безопасност от старата Кървава Мери, но помисли пак... Легендата разказва, че ако стоиш близо до огледало в пълен мрак, легендарният дух може да дойде за теб, независимо дали се опитваш да го призовеш или не.

Иии един поздрав:


Проклятието Блеър

За разлика от повечето легенди, като Дама Пика и Кървавата Мери събитията в БъркистВил са изцяло документирани и действителни. Отне ми известно време, докато преценя, за къде е историята. Първоначалното и място беше в бившия раздел "Истински истории" (сега "Истории за духове"), но не ми изглеждаше на място, а и исках да променя раздела. Наличието на вещица в историята, в крайна сметка, ме накара да я обявя за градска легенда. :D
Потърсих малко и видях, че по историята е правен филм, който не е по истински случай, но напомня на събитията от легендата. Надявам се да е хубав!! (mm) В Zamunda. Ето и самата история:

През 1634г. е основано малко селце наречено Blair Ville. 150 години по-късно, през 1785 г. няколко деца са изчезнали от селото.  Дни по-късно са открили местна жена на име Ели Кедлърд да упражнява черни магии върху малките деца. Заради жестоката си постъпка местните я завързали за каруца и я оставили да умре в гората близо до селото Black Hills Forest.  Два дена по-късно от Ели Кедлърд не е открита и следа.
През 1786 (година по-късно) нещата, с които тя упражнявала магии мистериозно изчезнали, както и децата които били жертви на нейни действия. Страхувайки се от проклятие, всички жители на селото се съгласили никога повече да не споменават името Ели Кедлърд.
През 1820 г. малкото село било купено от човек на име Бъркит, който го преименувал на BurkittsVille. Само 4 години по-късно станало инцидент с малкото момиче Айлийн Траекъл. Детето се удавило в реката близо до селото. Десет свидетели на този инцидент съгласувано казали, че са видели как призрачна ръка издърпала малката Айлийн към реката. Тялото на малкото момиченце не било открито. Седмици по-късно няколко знака направени от дървени пръчки мистериозно се появили в реката, а самата вода сменила цвета си и заприличала на черна бездънна дупка. Цветът стоял така няколко месеца.
През 1886 момиче на име Робин Уивър се изгубило в Black Hills Forest (мястото където изчезнала Ели Кедлърд). Група от хора навлезли в гората да търсят малкото момиче. Докато я търсели, Робин се върнала в селото сама и казала, че в гората срещнала жена, която изглеждала, че не е стъпила на земята, а се е държала във въздуха. Непознатата жена завела Робин в някаква къща и я оставила в мазето, като й казала да чака там. Малкото момиче се уплашило и се върнало в селото. Групата от десет човека, които търсели детето не се върнала. Втора група навлезла да търсят първата. След не дълго търсене втората група се върнала в селото за подкрепление. Те казали, че са открили хората мъртви близо до реката на голям камък наричан Coffin Rock, а труповете им наредени така, че образуват странен символ. След като се върнали на това място, за да отнесат труповете, там нямало нищо, но следите от кръв и миризмата на смърт се усещали. Който и да е отнесъл труповете е успял за по-малко от час.
През 1940 г. деца започнали да изчезват от BurkittsVille. Нямало свидетели и никой не знаел къде може да са. Няколко седмици по-късно мъж на име Ръстин Пар, който живеел в къща отдалечена от селото влязъл в него и започнал да крещи "Свърших, свърших, най-накрая успях, вече съм свободен!". Така той бил заподозрян от полицията и бил принуден да ги заведе до неговия дом, където били открити седем гроба на деца, а осмото било обърнато до стената. Ръстин Пар бил арестуван и осъден на смърт. През 1941 г. той бил екзекутиран (обесен).
А каква е неговата история: Ръстин Пар (1903 - 1941) живял в град Фредерик, Мериленд. Един ден той наследил къща в Black Hills Forest близо до BurkittsVille. Там той живял сам, но бил щастлив и oбичал да се разхожда до късни часове в гората. Един ден, докато се разхождал, той видял тъмна фигура на жена, която го гледала. Той не се уплашил, а даже станал любопитен и искал да разбере коя е тя, но колкото повече се приближавал към тъмната фигура толкова се и отдалечавала тя, след което изчезнала в тъмнината. Ден след ден тъмната странна фигура се изяснявала все повече, докато един ден мистериозната жена започнала да му говори. Първоначално Ръстин не разбирал нищо от нейните думи. Един ден тя му заповядала да направи странни неща, неща които той не искал да прави, но неусетно изпълнявал. Така тя му казала да отвлече осем деца и да ги убие едно по едно в мазето, но да пощади само едно, което трябва да е свидетел на тези убийства. Така Ръстин ги убивал, но пощадил едно дете - Каил. Водил децата едно по едно и ги пребивал с камъни до смърт пред очите на Каил. Една сутрин след като Ръстин се събудил и видял мистериозната жена в горния ъгъл на стаята си тя му казала, че е приключило. Заповядала му да отиде в града и да каже на всеки срещнат, че всичко е свършило. След това той повече никога не е видял образа на жената.

През октомври 1994 г. трима млади студенти мистериозно изчезват, след като отиват в гората. Те посещават местност, прочута като мистично и прокълнато място, за да проучат и документират съществуващите предания. Решени да се потопят в загадката те се въоръжават с 16-милиметрова камера и обикалят хълмовете на Блеър. Интервюират местни жители и записват всяка легенда. Неочаквано те самите стават жертва на проклятието, тегнещо над Блеър. Изчезват и повече никой не ги вижда. Полицията обявява издирване, но единственото, което намират са колата, камерата, лентата и дневника на студентите. Историята напомня печалните събития, които от векове се случват в Блеър.

Едит: След като изгледах филма публикувах мнението си за него. Може да го видите ТУК.

Но не Ръстин Пар прави тази история интересна, а Кайл Броду, момчето което той освобождава. Крис Каразко, който разследва живота на Ръстин Пар, смята, че участието на Кайл в убийството на седемте деца е по-голямо отколкото всички си мислят. 
Ръстин Пар, който живял в планината близо до  BurkitsVille като отшелник, имал добра репотация сред жителите на града. Чичото на Пар е злоупотребявал с него, като малък. Също така родителите му са умрели, когато е бил на 9.  Ръстин построим къщата в гората на Black Hills, за да има спокоен живот и да се измъкне от миналото си.
В края на 1930 г. той започва да чува странни шумове през ноща и да вижда жена облечена в черна рокля в гората, която изчезва, когато се опиташ да се доближиш до нея. Ръстин започва да чува жената в главата си първо през ноща, но по-късно и в будно състояние. Тя карала Пар да прави странни неща, като да спи в мазето в продължение на седмица, а по-късно да отвлече и убие децата. Историята разказва, че един дет той влиза в магазин и казва на хората, че е "готово". След като отиват в къщата му намират телата на седем деца и Кайл Броду жив и здрав на верандата.
Тук е изявлението на Кайл Броду в съда:
Народът срещу Ръстин Пар
Разпитван - Кайл Броду, свидетел
А: Къде в стаята се случи това? В коа част на стаята?
К: До входната врата.
А: Точно до входната врата?
К: (Утвърдително) В стаята до входната врата.
А: Добре, Кайл. И какво стана след това?
К: Той ми каза да стоя в ъгъла с лице към стената. Можех да чуя как Емили крещи. Погледнах. Той режеше символ на лицето й.
А: Справяш се наистина добре, Кайл. Справяш се добре. Можеш ли да ми посочиш човекът, който направи това с Емили? Можеш ли да го посочиш на мен?
K: (Поколебаване)
А: Всичко е наред, Кайл. Виж, родителите ти са там.
А: Трябва да ни го покажеш.
А: Кайл?
К: (Сочейки) Човекът, който седи там.
А: Нека да запишем, че Кайл е определил виновникът, Ръстин Пар.
А: Кайл, какво се е случило след това?
К: Той я върза в ъгъла. Бях с лице към стената. Той започна да я наранява.
А: Давай, Кайл, справяш се добре.
К: Понякога той идваше при мен и ме питаше: Чуваш ли я? Чуваш ли гласа на жената?
Аз плачех и му казвах да я остави, но то не ме чуваше.
А: Знаеш ли за кой говорише той?
К: Не.
А: Някога виждал ли си жена там?
К: Не.
А: Добре, Кайл, какво стана тогава.
К: След няколко дни той я уби. Той я отвори и след като взе всичко от нея, я взе и не я видях повече. Когато се върна ми каза да не бъда тъжен, защото ще доведе някой друг скоро.
Г-н Файр: Прокуратурата приключи, Ваша Чест.
Съдът: Благодаря ви, г-н Файр.
Крис Каразко направи проучване на обстоятелствата и намери някои странни факти:
-Нито едно от седемте деца не познава някой от другите освен Кайл, който знаел всичко за тях.
-Кайл е имал проблеми с някои от децата.
-Кайл дава на полицията подробна информация за отвличането на Емили Холандс, въпреки че тя била отвлечена две седмици преди изчезването му. Кайл дори е знаел къде се е състояло отвличането.
Кайл също е бил проблемно дете. Той имал баща насилник и обичал да изтезава животни (първите признаци на по-голям проблем). Кайл прекарва по-голямата част от своя живот в затвори или други институции. Крис Каразко се натъква на рядак документален филм наречен "Бял емайл". Филм за условията в някои психически болници, включително и тази на Кайл.
Кадрите дават доказателство на Крис, че Кайл трябва да се свърже с убийството на седемте деца.
В първия клип виждаме как Кайл пише на голямо платно и когато камерата се доближава виждаме надпис Transitus Fluvii,  мистериозният език. Той поше от дясно на ляво какно мистериозният език трябва да бъде написан.
Това довежда Крис до заключението, че писанията са дело на Кайл. Те не може да са написани от Ръстин, защото той не може да чете и пише на английски език. Кайл, от друга страна, е изключително интелигентен и има високо IQ.
Следващият клип показва Кайл в килията си, крещейки: "Never Given!". Документирано е, че охраната на Ръстин го е чула да крещи същото изрецение цялата нощ преди да бъде екзекутиран. Никой не знае какво означава това, но то показва, че има силна връзка между Кайл и Пар и също така, че кайл има по-голямо участие в убийствата.
И така, какво можем да разберем от всичко това? Това е просто друга история, която, може би, съдържа някаква истина. Дали цялата история е фалшива или Кайл наистина е направил нещо свързано с убийствата? Дали той държи ръката на Ръстин и използва психическото му състояние, за да го обвини? Дали Кайл свидетелства срещу Пар, защото той е истинския ръководител? Дали той е едно очарователно, но много лошо малко дете. Моля дайте ми вашите мнения...
Доста интересна теория, за това как са се развили сабитията... Не знам вярна ли е или не, но в мен се събуди един Шерлок Хоумс и ме накара да ви я преведа. :D Спестила съм клиповете, защото не мисля, че имам нужда да пълня сайта си с странните действия на един луд, но ако все пак искате, може да ги видите от ТУК. В темата има и други подробности за Проклятието Блеър, но не съм ги превела защото повечето неща се припокриват с първия материал, който съм публикувала.
Интересното е, че има една съществена разлика... Във всички останали статии, които съм намирала, не се споменава за първоначално отвличане (говоря за началото на легендата). Казва се, че група деца обвинили Ели Кедлърд във вещерство. Нататък нещата, като цяло съвпадат, но това ми направи впечатление.

Зловещите деца

Това е една история от град Норуич, Англия. Не е ясно кога се е случила.
Крейг Бесанд се е прибирал към апартамента си през нощта, когато две фигури го доближили. Това били две малки момчета на около 13 и 9 години. 
Както Бесанд обяснява: "Бяха облечени с блузи с качулки, типично младежко облекло, нищо странно. По-голямото ми каза, че се опитват да намерят гробището и ме помоли да ги заведа. Стори ми се странно, но се съгласих, защото пътя ми минаваше точно покрай гробището." 
Докато вървели, Бесанд видял, че косата на по-голямото дете било гарваново черна, а кожата му бяла като порцелан. Момчетата имали абсолютно черни очи, без никакво бяло. Когато ги попитал къде живеят, те назовали една близка улица. Което било странно - ако наистина са от града, много добре би трябвало да знаят къде е гробището. 
Когато пристигнали до портите на гробището, те го помолили да дойде с тях. Той отказал. Децата продължили да настояват. 
"По-голямото се усмихна с най-злата усмивка, която някога съм виждал и ми каза, че няма да ми причинят нищо лошо. Аз бях като хипнотизиран и бях готов да тръгна с тях." 
Тогава по-малкото момче казало: "ние не трябва да правим това". 
В този момент Бесанд излязъл от хипнозата и започнал да бяга. Погледнал назад да види дали не го преследват, но те сякаш се били изпарили. Бягал чак докато се прибрал в къщи. 
След една седмица открил едно магазинче за магически джунджурии и когато говорил с продавачката за случката, тя казала, че и друг път се е случвало. Никой не знае какво представляват тези деца - демони, призраци, феи, но по-добре, че не е тръгнал с тях... 

Статията е взета от ТУК. Доколкто разбирам това е истинска история (или поне за такава се води)... Описаниято на децата ми напомня за нещо което бях чела. Наричат се "Чернооките деца". Ето и матеряла:

Чували ли сте за деца, които като ви погледнат с черните си очи, изпълват душата ви с ужас и предчувствие за приближаваща опасност?

Това не са обикновени деца с тъмни очи. Това са т.нар BEK`s – Black Eyed Kids. Деца, които като ги погледнеш в черните очи, винаги оставаш със страховити усещания.
Такива деца все по-често се срещат в мрежата. Потърпевшите от срещи с тях единодушно ги описват като тъмнокожи деца, които не се различават отдалеч от останалите си връстници. Но когато ги погледнеш в очите – те са чисто черни, излъчващи омраза, студенина и гняв.
Пръв журналистът Браян Бетел прави репортаж за тези деца. В него той подчертава, че децата притежават умението да контролират съзнанието и ума на „жертвите”. Те са с много лоша аура. Бетел успява да се свърже с няколко души, които са станали потърпевши на чернооките деца.
Най-често всичко започва невинно, с позвъняване на вратата. Децата молят за нещо прозаично – било то за чаша вода, за тоалетна или за телефонно обаждане. Но какъвто и да е бил предтекстът, те настоявали да влязат. Във всички изследвани случаи, хората отказвали. Едни споделят, че усещането за опасност и ужас били предизвикани от черните очи, а други разказват как когато се взреш в лицата им, те размазват контурите си.
Един от очевидците извикал полиция, за да изгонят натрапниците. Но после постоянно усещал, че го следят и го наблюдават втренчено. В друг случай, момче карало скейтборд, когато към него се приближили две деца. И двете руси, но по нищо не се различавали от останалите малчугани. По-голямото дете помолило за помощ, тъй като се били загубили. То поискало да се обади от домашния телефон на скейтбордиста. Когато го погледнал в очите – момчето видяло, че те са катранено черни. Изпитал странен ужас и отказал. Тогава баткото отново казал, че трябва да влезе в дома на момчето, за да ползва телефона. Момчето се уплашило и избягало. После, когато се прибрал и погледнал през прозореца, видял, че те го наблюдават втренчено.
Засега случаи като тези изброените нямат научно обяснение, но дори и като легенди са достатъчно страховити.

Не знам колко е вярно това, а и има неща, които се разминават (в първата история децата не поискват да влизат в къщата, кожите им са светли, а косите черни за разлика от описанието в матеряла и тн), но във всеки случай това за чернооките деца си е интересно, както и историята в началото!

Търсенето на странни, чудновати, призрачни и понякога плашещи разкази за паранормални явления ми е ежедневна работа. Въпреки, че аз обичам „добрия ужас“ (Страхът на свръхестественото: Тръпката е всичко ), понякога става прекалено.
Преди няколко нощи четях феномените за Чернооките деца и бях доста претеснен. Може би защото ставаше дума за деца... млади хора с лоши намерения. Изведнъж се уплаших, че скоро може да чуя почукване на вратата... Въобразявах си звуци идващи от прозореца. Чети нататък и ще разбереш защо аз бях толкова притеснен.
Документираните случай на паранормални явления бяха много разнообразни. Всеки инцидент, въпреки че имаше общи черти с останалите, беше уникален. Призраците показваха калейдоскопични възможности.  Но Чернооките деца даваха почти неизменен набор от обстоятелства, много от историите звучаха като че ли един и същ човек ги разказва. Със други думи изглежда, че Чернооките деца имат много специфични характеристики.
Представете си, че сте у дома през нощта. Сами сте и четете книга на светлината на нощната лампа. Внезапно на вратата се звъни. Кой може да звъни толкова късно? Колебаете се дали е добра идея да отворите. Но това може да е важно и да е спешен слочай. Вие решавате да не обърнете внимание на страха си и да отворите вратата.
Отвън стоят две деца. Едното изглежда малко по-малко от тийнейджър, а другото малко по-голямо. Те са облечени небрежно в дънки, тениски, маратонки и суичъри. Не се по-различава от всички други деца в квартала. С качулки са и стоят в сянката, затова лицата им не се виждат много добре.
Какво правят тук? Къде са родителите им? Ще се почувствате необяснимо угрижен и уплашен, но вие не обръщате внимание на това, защото е нелогично да се страхувате.
„Мога ли да ви помогна?“ Вашият въпрос е насочена към по-голямото момче.
„Може ли да използваме телефона?“ Отговаря тихо.
„На кого трябва да се обадите? Не трябва ли да сте у дома?“ питате. Вие не искате да пуснете странни хора в дома си без значение колко са безобидни те.
„Не, ние наистина трябва да влезем вътре. Родителите ни ще полудеят, ако не им се обадим.“ казва едното момче. Тръпка от страх преминава по гръбначния ви стлб. Какво има в тези деца, което ви кара да се страхувате? Вие питате децата „Защо просто не ми дадете номера и аз ще се обадя.“
Това не отговаря на желанието на децата, които сега стават по-настоятелни. Те искат да бъдат пуснати вътре. "Ние не сме опасни.", казват. "Вие не трябва да се страхува от нас, ние няма да ви нараним. Просто искаме да влезем и да използваме телефона. "
Накрая вие затваряте и заключвате вратата. Когато се обърнете чувате почукване. В режим на пълна паника решавате, че няма да отваряте и гледате през шпионката.
Изведнъж лицата на децата са точно пред очите ви. Вие се ужасявате, като виждате, че и двете деца имат черни, като катран очи. Тъмни, като въглища. Без никакво бяло... зеницата не се вижда. Просто бездънен мрак. Думите им не се чуват през вратата, но по усните им лесно се разчита „Пусни ни.“
Онези, които са срещали Чернооките деца твърдят, че обикновенно те искат да влязат в домовете им. Човек стои вкъщи, обикновенно през ноща, когато на вратата се чука. Ако стопанинът отвори вижда обикновенно две деца в ежедневно обликло. Друг сценарий е, че тези деца се появяват на прозореца на колата ви и питат дали може да ги закарате.
Сега детето изглежда леко подвеждащо. Повечето хора разказват, че децата са в ранните години на пубертета, като едното е малко по-голямо от другото. Дрехите винаги са дънки, маратонки, тениска и суичър с качелка.
Това, което никога не се променя в тези истории е , че Чернооките деца винаги искат покана. Те искат да влязът във вашия дом, вашия апартамент, колата ви. Първо са учтиви, но след това стават доста настоятелни. Те преговарят с вас и казват, че няма да направят нищо лошо. Просто искат вътре. Това щеше да бъде достатъчно ужасяващо и без черните им очи. Тези черни и зловещи очи. Предполага се, че първата история за Чернооките деца идва от Брайън Бетел, журналист в Тексас.
Очевидно първото предположение е тези истории да се отнасят към митове за вампири. Чернооките деца трябва да бъдат поканени в дома ни... те не могат да дойдат, ако не им позволим. И понеже във всички случаи децата искат да влязат вътре това трябва да ни е основно правило за тях. Същото се казва за вампири. Дори и в настоящите истории за вампири, като тази на HBO "True Blood", вампирите не могат да влязат във вашия имот, без да са официално поканени.
Други казват, че Чернооките деца могат да са някакъв вид извънземен хибрит. Ясно е, че сравняват очите им с тези на Сивите.
Най-обширната теория, която аз съм чувал е, че те са демоницно обладани деца, ако не и самите демони. Черните им очи представят бездушната им природа, а искането да бъдат допуснати в дома – тяхвото желание да ви обитават. Зловещо... Разбира се, много от историите са само гредски легенди. Може би, исорията на г-н Бетел също е била измислена, но става много интересна за хората, затова се появява в много варианти в интернет.
И така, какво мислите? Какво са Чернооките деца? Вампири, извънземни, демони или нещо друго? Или това е просто един градски мит, който продължава да съшесвува? Кой знае... но само в случай, че някой почука на вратата ми след залез слънце аз няма да отворя.

Още една доста интересна статия. Превеждала съм я, така че ако някой иска да види оригинала: ТУК


Кървавата графиня

В "книгата за гости" още преди няколко месеца ми бяха написали тази истирия, но аз чак сега реших да видя какво още има за нея и да я напиша тук.

Елизабет Батори е родена през 1560г. в една от най-старите и заможни фамилии в Трансилвания. Нейни могъщи роднини са кардинал, принцеса, главния министър на Унгария, както и царят на Полша. На 15-годишна възраст тя се жени за 26-годишния граф Ференц Надасди и отива да живее в замъка Шейте. Графът прибавя нейното фамилно име към своето, така че контесата да запази името си. Граф Надасди прекарва голяма част от времето си далеч от дома, водейки битки, като по време на неговото отсъствие Елизабет прави лезбийски оргии, примесени със садо-мазохизъм. Прислужникът на Елизабет, Торко, я въвежда и в окултното. 
Елизабет е на 40 години, когато съпругът й умира, тя отпраща своята свекърва надалече и истинският период на зверства започва. Елизабет много се страхува от стареенето и от перспективата да загуби красотата си. Един ден, съвсем случайно, една от прислужниците й я оскубва, докато й реши косата. Тогава Елизабет удря толкова жестоко момичето, че то започва да кърви и част от кръвта попада на ръката на графинята. Това й дава чувството за странна сила, която сякаш преминава през тялото й и го подмладява. Сигурна, че е намерила тайната на живота и вечната младост, графинята заповядва веднага на един от слугите си да съблече прислужницата и да направи разрези по тялото й, като събира кръвта в голям казан, в който впоследствие Елизабет се изкъпва, за да се подмлади. След случката графинята си втълпява, че кръвта ще я накара да изглежда по-млада и жизнена и така тя решава да убива млади момичета, за да използва кръвта им. В замъка има специално подземие, където момичетата са държани, за да бъдат "източени". 
Елизабет Батори започва да се счита за вампир и затова пие кръв и се къпе в нея.
През годините графинята и нейните подчинени убиват повече от 600 момичета, като всички са изцеждани до последната капка кръв. Селяните, които живеят близо до замъка, знейки какво се случва там и какви неща прави контесата, се опитват да й се противопоставят, но не успяват да сторят нищо срещу нея, защото тя има властни приятели. Един ден обаче, една от жертвите на графинята успява да избяга и да разкаже на всички какво се случва в замъка. Първият министър на Унгария, Турцо, който е братовчед на графинята, решава да направи нещо срещу издевателствата и изпраща войници да я арестуват, заедно с подчинените й. На 30.12.1610, когато войниците влизат в замъка, са изумени от онова, което виждат вътре: уреди за мъчение и момичета, мъчени по невероятно ужасни начини, над 50 "изцедени" трупа из целия замък, едно полуживо момиче в балната зала, цялото надупчено и обляно в кръв; няколко живи момичета, в подземието, целите в рани...
Графиня Батори и нейните подчинени са арестувани. Срещу нея и съучастниците й е повдигнато дело през 1611г. Тя отказва да се признае за виновна или да се защити и въобще не се появява на самото дело. Всички са осъдени на смърт. Двете вещици са обезглавени и кремирани, на останалите съучастници в престъпленията са изтръгнати пръстите и след това са изгорени живи. Само графинята успява да избегне изпълнението на присъдата. Тя, според преданието, е залостена в малка изолирана стаичка, в която умира на 21 Август 1614 (на 64 години).
Но съществува и легенда, според която последното желание на графинята е да не бъде екзекутирана, а погребана жива в собствената си спалня.
След изпълняването на желанието й, замъкът е изоставен и запада. Едва четири години по-късно крадци разбиват вратата на спалнята й, но не откриват тялото й там.

Както за Кървавата Мери, така и при тази легенда обаче реших да видя и в уикипедия какво точно се е случило. Казаното там няма нищо общо с легендата:

Елизабет Батори израства в благороднически род. Когато е на 11 г. баща ѝ Георге Батори умира и майка ѝ Ана Батори я праща за възпитание при семейството на нейния годеник. През 1575 г., на 15 г., е омъжена за граф Ференц Надажди, герой от турския фронт, с когото се оттеглят в замъка Шейде, изолиран в полите на Карпатите. Граф Надажди може да бъде определен като един от героите на Унгария, съумявайки с храброст и бойни умения да удържи турската експанзия в напъните ѝ да превземе северната част на страната. Графът прибавя нейното име към своето, тъй като фамилията Батори е много могъща и да бъдеш в нейните редици означава да имаш голяма политическа мощ (батор (унг.) - смел).
Докато граф Надажди показва безпрецедентна храброст на бойното поле, отблъсквайки турците отново и отново на изходната им позиция при Мохач, Ержейбет е оставена сама в далечния си замък.
Батори показва състрадание и съчувствие към поданиците си и лекувайки ги с изработени от нея билки и лекарства, тя печели народната любов и признателност.
Раждат им се четири деца — три момичета и едно момче. Графът умира, когато Елизабет е на 44 години.
След смъртта на Надажди, граф Турзо, един от бойните му другари, проявява претенции към някои от личните имоти на вдовицата. Разгневен от отказа ѝ, той подема кампания по дискредитиране на графинята, подкрепен от Хабсбургската династия, която има интерес да сложи ръка на територията на Унгария. Турзо започва масови кланета в териториите около замъка на графинята Катовице, при които загиват над 600 млади девици. Целта на заговора е да се хвърли вината върху графиня Батори. В нощта на Коледа, Турзо, начело на отряд от 50 бронирани тевтонци, пратени от Хабсбургските му покровители, успява чрез измама да влезе в замъка и да арестува нищо неподозиращата графиня, която празнува Рождеството заедно със семейството си.
Ержейбет е арестувана и съдена. Чрез насилие и заплахи заговорниците скалъпват фалшиви показания от слугите на Батори и селяните, живеещи в и около замъка. Самият папа не е склонен да повярва на манипулираните „доказателства“, но под натиска на набиращата мощ Хабсбургска империя е принуден да отстъпи и да осъди Батори за мнимите ѝ деяния. Слугите на графинята са осъдени на смърт, докато поради факта, че е от благороднически род, Батори е осъдена да прекара остатъка от живота си в една от високите кули в собствения си замък.
Според легендата, след четири години, когато разбили вратата на нейния замък не открили трупа ѝ. В приказките тя е, злата кралица, която отвлича млади девойки за да си осигури вечна младост. Легендата е преразказана от братя Грим.
Елизабет е назована като най-злата жена в историята на предаването „Най-злите жени в историята“.

Абе не знам дали е напълно вярно това от уикипедия, но започнах да съжалявам Батори. :D И която и от двете истории да е вярната (все пак едва ли отличието й като най-зла жена е само заради някаква си легенда) трябва да призная, че беше много интересно да чета за графинята!